Νέα θεραπεία για καρκίνο του ενδομητρίου

ht_190917_lenvima_keytruda_800x450

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά ενέκριναν ταυτόχρονα έναν νέο συνδυασμό δύο φαρμάκων για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του ενδομητρίου.

Είναι η πρώτη φορά που μία θεραπεία εγκρίνεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε συνεργασία με τις αρχές άλλης χώρας. Η τριμερής συνεργασία έγινε υπό την αιγίδα του Project Orbis, μιας νέας πρωτοβουλίας της FDA, που επιτρέπει ταυτόχρονη υποβολή και αναθεώρηση προϊόντων ογκολογίας μεταξύ διεθνών εταίρων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει το συνδυασμό των φαρμακευτικών ουσιών Lenvima (lenvatinib) και Keytruda (pembrolizumab), οι οποίες η καθεμία ξεχωριστά ενδείκνυνται για χρήση σε πολλαπλούς άλλους καρκίνους.

Η έγκρισή τους για χρήση έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου βασίστηκαν στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης 94 ασθενών, από τους οποίους 36 ανταποκρίθηκαν στη νέα θεραπεία. Επίσης, 10 ασθενείς είχαν πλήρη ανταπόκριση και για 25 ασθενείς (69% αυτών που ανταποκρίθηκαν) η διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν μεγαλύτερη από 6 μήνες.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ασθενείς στην κλινική δοκιμή περιλάμβαναν κόπωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, μυοσκελετικό πόνο, διάρροια, μειωμένη όρεξη, υποθυρεοειδισμό, ναυτία και στοματίτιδα.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στον ιστό που επενδύει τη μήτρα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι νεοπλασία που αναπτύσσεται στον τράχηλο της μήτρας, σε αντίθεση με τον καρκίνο του ενδομητρίου που αναπτύσσεται στο σώμα της μήτρας. Η διάγνωση και η θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου διαφέρει από εκείνες του καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πλέον συχνός καρκίνος των οργάνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στην Ευρώπη, μία έως δύο ανά 100 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών και επομένως βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Εν τούτοις, άνω του 25% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί και πριν από την εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάγνωση, περίπου το 75% των γυναικών έχουν καρκίνο που περιορίζεται στη μήτρα (στάδιο Ι). Για αυτές τις γυναίκες, η πρόγνωση είναι καλή και το 5ετές ποσοστό επιβίωσης είναι 90%.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.