Θετικές εξελίξεις στην πολλαπλή σκλήρυνση

6090_6088_3754

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Θετικά είναι τα νέα που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την έρευνα και θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Νέες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν θεραπείες, που είναι θέση να καθυστερήσουν την εμφάνιση αναπηρίας στους ασθενείς.

Η μελέτη CLARITY έδειξε ότι το 75% των ασθενών δεν εμφάνισε εξέλιξη αναπηρίας πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία με Mavenclad (δισκία κλαδριμπίνης). Η μελέτη αφορούσε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου και περιέλαβε πραγματικά δεδομένα (real world data).

Ο καθηγητής νευρολογίας Gavin Giovannoni, επικεφαλής της CLARITY, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι «το Mavenclad συνεχίζει να εμφανίζει σταθερή αποτελεσματικότητα σε μια πλειονότητα ασθενών πέντε χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας και ότι αυτά τα αποτελέσματα συμφωνούν με τα δεδομένα που βλέπουμε από τον πραγματικό κόσμο».

Το φάρμακο έχει αναπτυχθεί από την Merck και έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 και μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί σε 69 χώρες, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Είναι το πρώτο χάπι για τη νόσο, που λαμβάνεται 2 φορές το χρόνο και η αποτελεσματικότητά του διαρκεί 4 ολόκληρα χρόνια.

Στο ίδιο συνέδριο, η Novartis ανακοίνωσε ελπιδοφόρα νέα για τη δράση του φαρμάκου Mayzent (siponimod) σε ασθενείς με δευτερογενή προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS). Είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου, για την οποία τα διαθέσιμα μέσα είναι περιορισμένα.

Με απλά λόγια, τα δεδομένα των μελετών, που έχουν γίνει με το Mayzent δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά το χρόνο, που οι ασθενείς θα χρειαστούν αναπηρική καρέκλα από 12 σε 16,3 χρόνια!

Το Mayzent έλαβε έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ με διαδικασία fast-track το Μάρτιο του 2019 και αναμένεται να λάβει άδεια στην Ε.Ε. μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.