ΕΟΦ: Η νέα εφαρμογή για τις ελλείψεις δίνει δύναμη στους ασθενείς

eof3

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Κάλεσμα σε συλλόγους ασθενών, αλλά και επιστημονικές εταιρείες να εγγραφούν στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής ελλείψεων φαρμάκων απευθύνει ο ΕΟΦ.

Αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, μπορεί να είναι οι ελλείψεις σε φαρμακευτικά προϊόντα που καταγράφονται διαχρονικά. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ι. Μαλεμής, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την παρακολούθηση των ελλείψεων, μεταξύ αυτών των αιτιών είναι οι φυσικές καταστροφές, τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και η έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, λόγω τιμών.

Διαβάστε επίσης:  Την 25η Μαρτίου η διαδικτυακή εφαρμογή ελλείψεων από τον ΕΟΦ

«Το βασικό ερώτημα για τη σοβαρότητα της έλλειψης θα είναι πάντα κατά πόσο δημιουργείται θεραπευτικό κενό», ανέφερε ο κ. Μαλεμής. «Το σύστημα αυτό, μαζί με την ταινία γνησιότητας, που συμβάλει στην ιχνηλασιμότητα της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, ευελπιστούμε ότι θα δώσει μια λύση στα θέματα των ελλείψεων», συμπλήρωσε. Υπενθύμισε, παράλληλα, πως είμαστε μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της Ε.Ε. που εφάρμοσαν το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, για να διασφαλιστεί η επάρκεια της εγχώριας αγοράς.

Κατά τη Διευθύντρια Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Παντελία Γκούρα, τα τελευταία χρόνια βασικοί λόγοι ελλείψεων είναι τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία των εταιρειών, τα οποία είναι συνήθως διεθνή και αποτελούν τα πιο δύσκολα να χειριστείς γιατί δεν μπορείς να παρέμβεις.

Περιγράφοντας την πλατφόρμα, που είναι σε λειτουργία πρακτικά από 26 Μαρτίου, η κ. Γκούρα, εξήγησε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα υποβολής αναφοράς έλλειψης και σε συλλόγους ασθενών, καθώς και επιστημονικές, ιατρικές εταιρείες. Στο σύστημα πρόσβαση έχουν φαρμακευτικές εταιρείες (οι οποίες μεταφέρθηκαν αυτόματα από το προηγούμενο σύστημα), φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και φαρμακευτικοί σύλλογοι. Για την είσοδο απαιτείται διαπίστευση, με την ανάθεση username και password. 

«Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί σημαντικό εργαλείο και για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να διαχειριστούμε δεδομένα που θα επιτρέψουν να πιστοποιήσουμε αν πρόκειται για πραγματική έλλειψη», σημείωσε. Όπως εξήγησε, η προηγούμενη διαδικασία, δεν φίλτραρε τις κακώς εννοούμενες ελλείψεις, όπως για παράδειγμα να λείπει φάρμακο μόλις από ένα φαρμακείο.

«Πλέον η διαδικασία θα γίνεται πιο οργανωμένα μέσω συλλόγων ασθενών, συλλόγων φαρμακοποιών, επιστημονικών εταιρειών», συμπλήρωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Η. Γιαννόγλου, εξηγώντας πως η διαδικασία βρίσκεται σε μεταβατική φάση, αναμένοντας και την ένταξη περισσότερων συλλόγων ασθενών.

Όπως τόνισε, γίνονται προσπάθειες κάλυψης των αναγκών, μεταξύ αυτών και στην περίπτωση εισαγωγής ορφανών φαρμάκων. Μάλιστα, ένας λόγος που καθυστέρησε η διαπραγμάτευση ήταν και η προτεραιότητα που δόθηκε στην ολοκλήρωση εκτάκτων αιτημάτων για εισαγωγή φαρμάκων που δεν διατίθενται στη χώρα, κυρίως ορφανών. Άλλωστε και σε αυτή την περίπτωση τα σκευάσματα πρέπει να περάσουν από HTA. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόγλου, αποσύρσεις φαρμάκων αν και δεν είναι αυξημένες σε αριθμό, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.