Ερευνητική μεθοδολογία του Ιονίου Πανεπιστημίου για νευροεκφυλιστικές νόσους κατακτά το Χάρβαρντ

nevroekf-660

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Μια καινοτόμος ερευνητική μεθοδολογία υπολογιστικών βιοδεικτών για νευροεκφυλιστικά νοσήματα που αναπτύχθηκε σε ελληνικό ερευνητικό εργαστήριο και ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» έγκαιρης διάγνωσης νευροεκφυλιστικών αλλοιώσεων, που αναπτύχθηκε επίσης από Έλληνα νευροεπιστήμονα της διασποράς, όχι μόνο προσέλκυσαν την προσοχή ερευνητών του Ιδρύματος Νευρολογικών Νοσημάτων (The foundation for Neurological Diseases) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, αλλά τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή μέσω ενός κοινού προγράμματος στο πλαίσιο της Ιατρικής Ακριβείας.

Το πρόγραμμα, η έναρξη του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, ονομάζεται «Χρήση ψηφιακών βιοδεικτών στην Ιατρική Ακριβείας» και ενσωματώνει την πρωτοποριακή ολοκληρωμένη υπολογιστική μεθοδολογία “AD Blank Spot” (από το Alzheimer Disease) για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών νόσων, που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου (http://bihelab.di.ionio.gr/, υπό την ηγεσία του Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμου και το ALTOIDA AR (http://www.altoida.com/). Το τελευταίο αφορά μια εφαρμογή που ανέπτυξε η ομάδα του Δρα. Ιωάννη Ταρνανά, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ελβετίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη, η λειτουργία της οποίας στηρίζεται μόνο σε κινητικούς δείκτες που ορίζονται μέσα από ρεαλιστικά τρισδιάστατα περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Ο στόχος του εν λόγω προγράμματος συνεργασίας είναι η περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση καινοτόμων ψηφιακών βιοδεικτών σε μεγάλο εύρος νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως για παράδειγμα της Νόσου Αλτσχάιμερ, της μετεγχειρητικής γνωσιακής δυσλειτουργίας, του Παρκινσιονισμού και της τραυματικής εγκεφαλοπάθειας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Βλάμο, συνοπτικά τα στάδια της προτεινόμενης ερευνητικής μεθοδολογίας “AD Blank Spot” είναι η ταυτοποίηση του συνόλου όλων των εμπλεκόμενων σε μια νευροεκφυλιστική νόσο βιοδεικτών, η ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων που τους συνδυάζουν, η δημιουργία ενός μαθηματικού μοντέλου και η μελέτη της τελικής λύσης ή προσέγγισης της εξέλιξης της νόσου.

Στο συγκεκριμένο τριετές πρόγραμμα που ξεκινάει άμεσα, εκτός από το Εργαστήριο BiHELab και την εταιρεία Altoida, συμμετέχουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBm), η Ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda και το Institute of Entrepreneurship Development. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBm) είναι ένα  μοναδικό στο είδος του Κέντρο με έδρα στον Καναδά, στο οποίο ηγούνται Έλληνες επιστήμονες, ανάμεσά τους και οι Παναγιώτης Βλάμος (BiHELab) και Ιωάννης Ταρνανάς (Altoida). Ιδρύθηκε το 2017 με ελληνική πρωτοβουλία, έχοντας ως στόχο όχι μόνο να εντοπίσει τους σημαντικότερους βιοδείκτες που αφορούν τους μηχανισμούς εξέλιξης ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, η πολλαπλή ή η πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση, αλλά και μέσω αυτών των μετρήσιμων δεικτών να οδηγήσει στα υψηλότερα επίπεδα εξατομικευμένης ιατρικής.

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιείται ήδη στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου (10-12 Απριλίου) που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ σε συνεργασία με το Global Brain Health Institute. Εκεί η ελληνική επιστημονική ομάδα παρουσιάζει την ερευνητική εργασία με τίτλο: “Metabiomarkers, Theory & Practical Apllications”.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.