Αλλαγές σε παροχές διαβητικών

diabetes

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Δεσμεύσεις για την επίλυση εκκρεμών θεμάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη, έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από το νέο  πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχε ο Προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρ. Δαραμήλας με το νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκο.

Παράνομη συμμετοχή

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το μπέρδεμα που προέκυψε μετά την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και το οποίο επιβαρύνει με συμμετοχή 25% άτομα με Διαβήτη τ.2, το οποίο έχει αναδείξει και το Virus.

Παρά τις δεσμεύσεις και τη σχετική διευκρινιστική απόφαση που προβλέπει μηδενική συμμετοχή, το πρόβλημα συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες, αποτέλεσμα της λανθασμένης ερμηνείας του ΕΚΠΥ. Έτσι επιβάλλεται συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες) των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν δισκία ή άλλη ενέσιμη αγωγή.

Στη συνάντηση, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε τη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΔΣ του φορέα σε ΦΕΚ, που θα διευκρινίζει και θα καταργεί οριστικά την επιβάρυνση των εν λόγω πασχόντων.

Διαβητικά υποδήματα

Σημαντικό ζητούμενο για τους εκπρόσωπους των ατόμων με διαβήτη αποτελεί και η θέσπιση προδιαγραφών για τη χορήγηση θεραπευτικών διαβητικών υποδημάτων ως Παράρτημα του ισχύοντος ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ.

Ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκαν για τη θέσπιση των προδιαγραφών, ως συνέχεια της δέσμευσης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη σε συνάντηση το περασμένο καλοκαίρι με την Ομοσπονδία. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση του κ. Δαραμήλα με την Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης – Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικών, Υγειονομικού Υλικού και ΣΕΔ, Μ. Πανουσοπούλου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας,  Γ. Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, Ν.  Τεντολούρης, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η θέσπιση των προδιαγραφών για το διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα με τη μορφή Παραρτήματος στον ΕΚΠΥ.

Κετόνες και νέα προϊόντα

Προβλήματα στην αποζημίωση αναλωσίμων υλικών και συγκεκριμένα των ταινιών μέτρησης κετονών στο αίμα, αλλά και η καθυστέρηση αποζημίωσης νέων προϊόντων, όπως τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, όπως προβλέπει ο νέος ΕΚΠΥ, επίσης συζητήθηκαν στη συνάντηση. Η αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετονών, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οδεύει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σε λύση, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί η τιμή αποζημίωσης, η οποία αφορούσε τις ταινίες κετονών στα ούρα και όχι στο αίμα. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGMS), η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα κατηγορία, ώστε να ενταχθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα εν λόγω συστήματα, που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στον ΕΚΠΥ.

Για άλλη μια φορά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε την πρόταση για θέσπιση των ευρωπαϊκών κανόνων ποιοτικών χαρακτηριστικών για τους μετρητές και τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα και στην Ελλάδα από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση, αρμόδιος για το θέμα θα είναι πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τέλος, ο κ. Πλατανησιώτης αποδέχτηκε το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου η Ομοσπονδία να συμβάλλει στην ενημέρωση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Διαβήτη του ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή