Ο πόνος στη μέση «καρφώνει» τον διαβήτη

backpain

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πόνο στη μέση και 24% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πόνο στον αυχένα, όπως έδειξε μετα-ανάλυση του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό PLOS ONE, οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στη μέση και σχεδόν οι μισοί υποφέρουν από πόνο στον αυχένα σε κάποια φάση. Παράλληλα ο διαβήτης είναι μια διαρκώς αυξανόμενη χρόνια πάθηση – εκτιμάται ότι 382 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη τύπου 2, την πιο κοινή μορφή αυτής της μεταβολικής νόσου.

Ως τώρα δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, για να διαπιστωθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ του διαβήτη και του πόνου στη μέση ή στον αυχένα, ανέφερε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Manuela Ferreira, αλλά τα συμπεράσματα της νέας ανασκόπησης δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της συσχέτισης.

«Ο διαβήτης και ο πόνος στη μέση και στον αυχένα μοιάζουν να συνδέονται κατά κάποιο τρόπο. Δεν μπορούμε να πούμε πώς, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», επεσήμανε η Dr Ferreira.

«Ο διαβήτης τύπου 2 και ο πόνος χαμηλά στην πλάτη έχουν τόσο ισχυρή σχέση με την παχυσαρκία, όσο και με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οπότε μπορούμε να εξετάσουμε αυτούς τους παράγοντες περισσότερο. Η ανάλυσή μας προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία τη γνώση ότι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας».

Επιπλέον η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα φάρμακα για τον διαβήτη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον πόνο, πιθανώς μέσω της επίδρασής τους στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που, επίσης, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται οι επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν για την ύπαρξη τυχόν διαβήτη ασθενείς, που αναζητούν φροντίδα για πόνο στον αυχένα ή πόνο στη μέση.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: