Νέο φάρμακο για καρκίνο προστάτη

janssen

 

Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη με την ονομασία Erleada (apalutamide), που αναπτύχθηκε από την Janssen.

Το Erleada έχει λάβει άδεια για τη θεραπεία ανδρών με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (nmCRPC), οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταστατικής νόσου. Το φάρμακο αναστέλλει τον υποδοχέα ανδρογόνου και δεσμεύει την οδό σηματοδότησης των ανδρογόνων στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη.

Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής SPARTAN, η οποία διαπίστωσε ότι το Erleada, σε συνδυασμό με τη θεραπεία στέρησης ανδρογόνων(ADT), μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου ή απομακρυσμένης μετάστασης (κατά 72%).

Ακόμη, βρέθηκε ότι βελτιώθηκε η διάμεση επιβίωση χωρίς μετάσταση (MFS) σε περισσότερο από 3 χρόνια, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες και σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι γενικά νόσος αργής ανάπτυξης και η πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο αρχικού σταδίου επιζούν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή. Ωστόσο, ο καρκίνος προχωρημένου βαθμού εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Στα πρώτα στάδια, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Στα μεταγενέστερα στάδια, μερικά συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση συχνής ή ξαφνικής ανάγκης για ούρηση
  • Δυσκολία για ούρηση (για παράδειγμα, πρόβλημα έναρξης ή ανικανότητα για ούρηση όταν υπάρχει αίσθηση για ούρηση, ή κακή ροή ούρων)
  • Δυσφορία κατά την ούρηση
  • Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα
  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, τους μηρούς ή τους γοφούς.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην σημαίνουν ότι έχετε καρκίνο του προστάτη, αλλά αν έχετε κάποια από αυτά, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό γιατρό.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.