Νέα θεραπεία για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

genitourinary

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σκεύασμα Opdivo της Bristol-Myers Squibb σε συνδυασμό με χαμηλή δόση του φαρμάκου Yervoy για θεραπεία πρώτης γραμμής ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC).

Σύμφωνα με εταιρεία, η έγκριση αποτελεί την πρώτη συνδυασμένη θεραπεία ανοσο-ογκολογίας για ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής CheckMate-214, η οποία σταμάτησε νωρίς, καθώς έδειξε ότι ο συνδυασμός Opdivo (nivolumab) και Yervoy (ipilimumab) έδειξε σημαντική αύξηση στη συνολική επιβίωση. Ο συνδυασμός τους μείωσε κατά 37% τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με το Sutent (sunitinib).

«Σήμερα, λιγότερο από το 50% των ασθενών με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα επιβιώνουν μετά από 2 χρόνια και δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου πλήρης ύφεση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για νέες θεραπείες για αυτή τη μορφή καρκίνου», δήλωσε ο Bernard Escudier, από το Institut Gustave Roussy.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η δραστική ουσία του Opdivo (Nivolumab) είναι μονοκλωνικό αντίσωμα. Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (τύπος πρωτεΐνης) το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αποκαλούμενη αντιγόνο) που υπάρχει σε ορισμένα κύτταρα του οργανισμού.

Το αντιγόνο στο οποίο είναι σχεδιασμένη να προσκολλάται το Opdivo είναι υποδοχέας πρωτεΐνης προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου-1 (PD-1), ο οποίος αδρανοποιεί ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) που ονομάζονται Τ κύτταρα. Με την προσκόλλησή της στον υποδοχέα PD-1, η νιβολουμάμπη αποκλείει τη δράση του και αποτρέπει την αδρανοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.