Νέες οδηγίες για τη χρήση και τη δοσολογία του παυσίπονου metamizole

5affafa2e9868e307927705124c06cb8

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά να εναρμονιστούν οι δόσεις των φαρμάκων metamizole και η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Η ανάγκη αυτή προκύπτει από τις σημαντικές διαφορές και ασυνέπειες που έχουν οι οδηγίες του φαρμάκου σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., δεδομένου ότι το φάρμακο μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Συγκεκριμένα, μετά από ανασκόπηση που διεξήγε η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA (CHMP), ο ΕΜΑ συνιστά να εναρμονισθούν οι αντενδείξεις για τη χρήση στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό αλλά και η μέγιστη ημερήσια δόση του φαρμάκου, για όλα τα προϊόντα στην αγορά της Ε.Ε.

Το metamizole είναι παυσίπονο που χορηγείται σε έντονο πόνο και πυρετό που δεν μπορούν να ελεγχθούν με άλλες θεραπείες.

Συνιστώμενη χρήση και δοσολογία

Ο ΕΜΑ ορίζει ως μέγιστη δόση τα 1000mg μέχρι 4 φορές ημερησίως, ήτοι μέγιστη ημερήσια δόση 4000mg, που λαμβάνεται από το στόμα, για τους ασθενείς ηλικίας 15 ετών και άνω.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά από τη χαμηλότερη συνιστώμενη δόση και να αυξάνεται μόνο εάν απαιτείται.

Σε ενέσιμη μορφή, η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5000mg.

Οι δόσεις σε νεότερους ασθενείς πρέπει να βασίζονται στο σωματικό τους βάρος, αλλά ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι ακατάλληλα λόγω της δραστικότητάς τους.

Εγκυμοσύνη & θηλασμός

Αποδεκτές είναι οι εφάπαξ δόσεις κατά τους πρώτους 6 μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά μόνο εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αναλγητικά.

Το φάρμακο όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, λόγω ενδείξεων για επίδραση στα νεφρά και στην κυκλοφορία του εμβρύου.

Η metamizole δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, επειδή το βρέφος μπορεί να λαμβάνει υψηλές ποσότητες του φαρμάκου στο γάλα σε σχέση με το βάρος του.

Οι επικαιροποιημένες περιλήψεις των χαρακτηριστικών του προϊόντος (πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας) και τα φύλλα οδηγιών χρήσης για τους ασθενείς που περιέχουν τις νέες συστάσεις θα είναι διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο μόλις εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελική νομική απόφαση.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.