Κανένα Grexit στα καινοτόμα φάρμακα

ce49ad79e9094cfe3c4e2ae6a95b16ff

Δεν επιβεβαιώνεται κανένα σενάριο περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα ενώ ακόμα και για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός θετικής λίστας, «βρήκαμε ένα θεσμικό μονοπάτι» για να αποζημιώνονται και αυτά κατ’ εξαίρεση και να μην στερούνται οι ασθενείς τις πολύτιμες θεραπείες τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με ασθενείς κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών «Patients in Power-Η επόμενη μέρα: Προκλήσεις και Τάσεις», που διοργανώνει για 7η χρονιά το Health Daily και η εταιρεία Boussias Communications.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των ασθενών, αναφορικά με την πρόσβαση στις θεραπείες, ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τριμερής (κράτος, φαρμακοβιομηχανία και ασθενείς) και με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες ασθενείς δεν στερούνται σήμερα καμιά καινοτόμο θεραπεία. «Θέλουμε οι 70 νέες καινοτόμες δραστικές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ να αξιολογηθούν επιστημονικά μέσω του ΗΤΑ και να αποζημιώνονται και στη χώρα μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτήν την περίοδο η χώρα διέρχεται μια νέα φάση στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κρατικής λειτουργίας, όπου παρά τις δυσκολίες που σαφώς υπάρχουν, διαμορφώνονται από την άλλη, νέες δυνατότητες και μεγαλύτερη ελευθερία στη δυνατότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για την Υγεία και το Φάρμακο, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού.

 

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται άμεσα η προσαύξηση 92,5 εκατ. ευρώ στους κλειστούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων 45 εκατ. για την επιπλέον νοσοκομειακή δαπάνη, 40 εκατ. ευρώ για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και 7,5 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ειδική αγωγή. Όπως τόνισε «η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού ήταν μία μεγάλη τομή που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στην οποία συνέβαλε σημαντικά η εφαρμογή του Ν.4318/2016, υλοποιώντας την αντίληψη ότι η Υγεία είναι δικαίωμα που παρέχεται σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια. Αυτήν την αλλαγή αντιλαμβάνονται χιλιάδες πολίτες σήμερα.

 

Αυτή τη γραμμή της καθολικής κάλυψης οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με πληρότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» συνέχισε ο κ. Ξανθός, αναφέροντας ότι η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί προς τη σταδιακή ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει θετικά βήματα, όπως: Κονδύλι 40 εκατ. ευρώ που αφορά την μειωμένη συμμετοχή στο φάρμακο (10%) των ασθενών χρόνια νοσήματα, όταν θεραπεύονται με γενόσημα φάρμακα. Έτσι εκτός από την μείωση της επιβάρυνσης στο ασθενή, θα υπάρχει και μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων. Επίσης, μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ της επιβάρυνσης των πολιτών, μέσα από την κατάργηση της πληρωμής ενός ευρώ ανά συνταγή, μέσω της δυνατότητας συνταγογράφησης περισσοτέρων φαρμάκων ανά συνταγή (η ρύθμιση αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή από 15 Οκτωβρίου 2018)».

Επιπλέον, η Πολιτεία βρίσκεται ήδη σε ειλικρινή διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα νέο μίγμα πολιτικής φαρμάκου που θα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη τελική φάση αυτού του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς εταίρους της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι λείπει η εκπροσώπηση των συλλόγων ασθενών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, στην οποία οι ασθενείς ήδη καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την Υγεία στην Ελλάδα.

 

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποσταλεί στο επόμενο διάστημα επιστολή από το υπουργείο προς όλους τους συλλόγους ασθενών, προκειμένου να καταθέσουν τα ερωτήματα, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους, κατ’ αρχήν για το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά και για άλλα ζητήματα αναφορικά με την ΠΦΥ. Η δημιουργία δικτύου ασθενών σε πανελλήνιο επίπεδο διευκολύνει το διάλογο με την Πολιτεία, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.