Στο 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται το rebate και το clawback για τις φαρμακευτικές

3ed1a0299b3fbae50cfa213b381e17a4

Σε εκτροχιασμό οδεύει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και φέτος, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιβεβαιώνουν τους φόβους τους για τις αυξημένες επιβαρύνσεις που θα κληθούν να επωμισθούν έως το τέλος του 2018. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, επιβεβαιώθηκε ότι η υπέρβαση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος – Ιούνιος) αγγίζει τα 291 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο την υπέρβαση που καταγράφεται στον προϋπολογισμό τόσο του ΕΟΠΥΥ (1,945 δισ. ευρώ) όσο και των νοσοκομείων. Στέλεχος της αγοράς αναφέρει ότι με αυτά τα δεδομένα το εξωνοσοκομειακό clawback του οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος) θα κινηθεί πάνω από 370 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τελικά το ετήσιο εξωνοσοκομειακό clawback να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ίδια είναι η εικόνα και για τα νοσοκομεία, όπου η φαρμακευτική δαπάνη κατά το πρώτο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) του έτους έκλεισε στα 498 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός που έχει καθοριστεί ανέρχεται στα 468 εκατ. ευρώ (εάν δεν υπολογιστούν τα νοσοκομεία ειδικού σκοπού). Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η εν λόγω δαπάνη έχει καλυφθεί. Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα φθάσει μέχρι το τέλος του έτους στα 830 εκατ. ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πληρώσουν σε clawback και rebate 350-360 εκατ. ευρώ, λόγω της υπέρβασής της. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στην «Καθημερινή» ότι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απαραίτητος, τονίζοντας ότι πολλές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα ανωτέρω ποσά. Βάσει των παραπάνω, επισημαίνουν ότι η συνολική συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, εάν αθροιστούν το rebate και το clawback σε νοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό επίπεδο, θα ανέλθει στο 1,3 με 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που κάλυψαν πέρυσι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες δραστικές ουσίες κατά την τριετία 2014-2016 επιβάρυναν τον ΕΟΠΥΥ σωρευτικά κατά 554 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ανακινώντας έτσι τις συζητήσεις στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας για το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων. «Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να υπάρξει ένα πιο δίκαιο σύστημα τιμολόγησης, μέτρα μείωσης του clawback καθώς και μέτρα για τη δικαιότερη κατανομή του», τονίζει παράγοντας της φαρμακοβιομηχανίας. «Όλα αυτά όμως θα πρέπει να συνοδευτούν και με μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης των φαρμάκων από τους γιατρούς», προσθέτει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.