Η φαρμακευτική αγορά καταρρέει λόγω των ατασθαλιών στη συνταγογράφηση

b8ca41c8ec7a7052ed9fb9903102da03

Αγανακτισμένος δηλώνει ο ΣΦΕΕ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήγε ο ΕΟΠΥΥ για παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και πώληση φαρμάκωνκαι ειδών υγείας (δείτε εδώ περισσότερα).

Αν και χαιρετίζει την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ για τον εντοπισμό και την εξάλειψη αυτών των κακοδιαχειρίσεων, ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η φαρμακευτική αγορά έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω της ανεπαρκούς δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των «ατασθαλιών διαφόρων επιτήδειων».

Εξηγεί ότι από τη μία η λογική των clawback έχει οδηγήσει την πολιτεία να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και από την άλλη οιφαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει να διαθέτουν πλέον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν (από 1 στα 4 το 2017), καλύπτοντας μεταξύ άλλων το 100% της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.

«Η έννοια της προβλεψιμότητας που συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του χώρου έχει εκλείψει πλήρως, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο σχεδιαζόμενες επενδύσεις, θέσεις εργασίας αλλά πάνω από όλα την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα αλλά και σε μελλοντικά φάρμακα», τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Καταλήγει δε ότι πρέπει πια «να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής».

Ζητά μάλιστα η «συνευθύνη» στο clawback να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλλει η πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών».

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.