Γλαύκωμα: Αυτοάνοσο νόσημα, που μπορεί να θεραπευθεί, λένε επιστήμονες

eye-321961-960-720

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το γλαύκωμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του ματιού, το οποίο εσφαλμένα θεωρεί ότι πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Με βάση αυτή τη θεωρία το γλαύκωμα θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα και, μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να θεραπευθεί.

Συνήθως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν εισέρχονται στο μάτι για να αποτρέψουν τη φλεγμονή, αλλά μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι κάποια κατάφεραν να περάσουν από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς.

Όταν οι ερευνητές του ΜΙΤ και του νοσοκομείου Massachusetts Eye and Ear έβλεπαν τα ίδια επιβλαβή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους ανθρώπους, διαπίστωναν ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα τα είχαν σε πενταπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τους ανθρώπους με πλήρη όραση.

Το γλαύκωμα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα και οδηγεί σε τύφλωση. Επηρεάζει έναν στους πενήντα άνω των σαράντα ετών. Πιστεύεται ότι εμφανίζεται, όταν συσσωρεύεται στο μάτι υγρό, συνθλίβοντας το οπτικό νεύρο και προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή.
Το πρόβλημα πάντα συνδεόταν με την αυξημένη πίεση στο μάτι, η οποία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι γερνούν.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι υπάρχει η ελπίδα να βρούμε μια θεραπεία για το γλαύκωμα ή ακόμη και να εμποδίσουμε την ανάπτυξή του εξ ολοκλήρου», δήλωσε ο Dr Dong Feng Chen, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι τρέχουσες θεραπείες γλαυκώματος σχεδιάζονται αποκλειστικά για τη μείωση της πίεσης του ματιού. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι, ακόμη και όταν οι ασθενείς με γλαύκωμα υποβάλλονται σε θεραπεία και η πίεση των ματιών τους επιστρέφει στο φυσιολογικό επίπεδο, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν απώλεια όρασης. Τώρα γνωρίζουμε ότι το άγχος από την υψηλή πίεση των ματιών μπορεί να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση, η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να επιτεθούν στους νευρώνες του ματιού».

Οι ερευνητές, όχι μόνο βρήκαν ασυνήθιστα ανοσοποιητικά κύτταρα στα μάτια των ποντικών με γλαύκωμα, αλλά ανακάλυψαν ότι, όταν τα αφαίρεσαν, τα ποντίκια δεν αρρώστησαν, ακόμη κι αν είχαν αυξημένη πίεση στα μάτια τους.

«Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να βρούμε τον τρόπο να επανεκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην προσβάλλει πλέον τα κύτταρα του ματιού», είπαν με αισιοδοξία οι αμερικανοί επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Nature Communications.

 

 

Πηγή

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: