Έγκριση και στην Ευρώπη λαμβάνει το πρώτο φάρμακο για τις ημικρανίες

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου στοχευμένου φαρμάκου για τις ημικρανίες και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις Amgen και Novartis, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο φάρμακο κατά της ημικρανίας αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους πάσχοντες πριν το τέλος του έτους.
Το Aimovig, γνωστό ως δραστική erenumab ή AMG334, αποτελεί το πρώτο σκεύασμα σε μια νέα κατηγορία θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη της ημικρανίας, παρεμβάλλοντας στο πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) και το οποίο εμπλέκεται στις διαδικασίες που «πυροδοτούν» σοβαρούς πονοκεφάλους.
Ο ανταγωνισμός στη θεραπευτική κατηγορία μπορεί τελικά να γίνει σκληρός καθώς εταιρείες όπως η Teva Pharmaceutical Industries, η Eli Lilly & Co και η Alder Biopharmaceuticals Inc αναπτύσσουν παρόμοιες θεραπείες.

Δίχως παρενέργειες 
Το φάρμακο Aimovig, που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, διατίθεται με τη μορφή ένεσης, σε συσκευή παρόμοια με το στυλό ινσουλίνης. Το Aimovig λειτουργεί αποκλείοντας τη δραστηριότητα πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης, ένα μόριο που εμπλέκεται σε ώσεις ημικρανίας.
Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ημικρανίες τόσο συχνά που έρχονται σε απόγνωση. Αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν όλες τις επιθέσεις ημικρανίας, αλλά μπορούν να τις κάνουν λιγότερο σοβαρές και μπορούν να μειώσουν τη συχνότητά τους κατά 50% ή περισσότερο.
Μέχρι τώρα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ημικρανιών είχαν σχεδιαστεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, μπορεί να λειτουργούν μόνο προσωρινά και συχνά συνοδεύονταν με ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σε κλινικές δοκιμές, τα άτομα που λάμβαναν το νέο φάρμακο δεν ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τη λήψη placebo. Οι παρενέργειες μακροπρόθεσμα και μεταξύ των ατόμων με χρόνια νοσήματα πρέπει να καθοριστούν.
Ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από ημικρανίες, μεταξύ των οποίων 37 εκατομμύρια Αμερικανοί – το 20% των γυναικών και 10% των ανδρών.

Πηγή: healthpharma.gr

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.