Εγκρίθηκε θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο νεφρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο Cabometyx (καβοζαντινίβη) για τη θεραπεία πρώτης γραμμής ενηλίκων με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (ένας είδος καρκίνου των νεφρών).

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη CABOSUN, η οποία έδειξε ότι το Cabometyx παρατείνει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε ασθενείς με προχωρημένο νεφρικό καρκίνο, που δεν έχουν λάβει άλλη θεραπεία και έχουν νόσο μέτριας ή χαμηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς που έλαβαν Cabonetyx είχαν διάμεσο PFS 8,6 μηνών έναντι 5,3 μηνών για αυτούς που έλαβαν αρχικά θεραπεία με sunitinib (Sutent της Pfizer), σημειώνοντας μείωση 52% στον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου.

Η δραστική ουσία του Cabometyx, η καβοζαντινίβη, είναι «αναστολέας της τυροσινικής κινάσης». Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που ονομάζονται τυροσινικές κινάσες. Τα ένζυμα αυτά βρίσκονται σε ορισμένους υποδοχείς (όπως οι υποδοχείς VEGF, MET, AXL και RET) στα καρκινικά κύτταρα, όπου ενεργοποιούν αρκετές διεργασίες, μεταξύ των οποίων την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για την αιμάτωση των καρκινικών κυττάρων. Αναστέλλοντας τη δράση των συγκεκριμένων ενζύμων στα καρκινικά κύτταρα, το φάρμακο μειώνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί από το Σεπτέμβριο του 2016 στην Ε.Ε. για χορήγηση σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο μετά από προηγούμενη στοχευμένη θεραπεία με αναστολέα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF). Το φάρμακο είναι επίσης εγκεκριμένο στην Ευρώπη με την ονομασία Cometriq για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του θυρεοειδούς.

Το φάρμακο διατίθεται από τις εταιρείες Exelixis και Ipsen, οι οποίες υπέγραψαν μια αποκλειστική συμφωνία εκμετάλλευσης τον Φεβρουάριο του 2016 για την εμπορική διάθεση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ενδείξεων του cabozantinib εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πηγή: virus.com.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.